Ce spun parintii si elevii

Ma numesc Mihnea Daniel Petcu, sunt din Constanta si in toamna voi implini 12 ani.
Anul acesta am inceput sa studiez in Anglia, la Aysgarth Preparatory School. Aceasta este o scoala numai pentru baieti, cu varsta intre 8 si 13 ani. In aceasta perioada de timp, eu am studiat: Engleza, Franceza, Matematica, Stiinte ale Naturii, Latina, Istoria Angliei, Geografie, Stiinte ale Calculatorului, Religie, Arta si Tehnologie.
Cu toate ca este o scoala veche - din 1877 - este foarte curata, primitoare, iar salile de clasa sunt dotate cu aparatura de ultima ora. Piscina este acoperita si tot timpul apa este filtrata si schimbata. Profesorii sunt foarte blanzi si intelegatori, iar mie imi explicau foarte detaliat. Daca nu intelegeam puteam sa ii mai intreb si el/ea imi mai explicau inca o data.
Zilnic studiem 6 ore: 3 ore dimineata, iar dupa masa de pranz si activitatile sportive specifice sezonului, inca 3 ore de cursuri. Sambata studiem doar 3 ore iar dupa aceea avem programe distractive. La fiecare sfarsit de saptamana avem alt program, mergem in excursii, parcuri de distractii, filme, muzee, etc., asa ca nu este timp de plictiseala!
Mancarea de aici este foarte buna. Se mananca natural si foarte sanatos. Marea majoritate a produselor alimentare sunt luate de la fermele din imprejurimi.
Nu se compara din nici un punct de vedere cu scoala din Romania! Eu sunt foarte bucuros ca am ocazia sa studiez aici si sa traiesc intr-o alta lume - lumea normala.
Cu toate ca la inceput mi-a fost dor de casa, cu ajutorul si cu sprijinul pe care mi l-au acordat toti cei de la scoala , am reusit sa ma descurc foarte bine. Acum abia astept sa ma intorc la scoala si sa-mi revad colegii si prietenii.

Mihnea Petcu, Constanta

Salutari din Finlanda! Ma asteptam ca lucrurile sa fie mult mai diferite aici decat in Romania, dar cred ca daca m-am adaptat destul de repede la schimbari, probabil nu sunt atat de mari. E o tara care merita vazuta ca turist, dar cred ca traiesti mai din plin experienta ca exchange student. Finlandezii sunt, intr-adevar reci, in sensul ca pastreaza o oarecare distanta, dar pe de alta parte, odata ce ii cunosti, sunt chiar mai prietenosi decat romanii.
Kuhmoinen are cam 3000 de locuitori, majoritatea cu varste inaintate. Scoala are cam 100 de elevi. Aici n-a mai fost nimeni ca student exchange, asa ca evident ca la inceput eram privita ca un fenomen. Acum mi-am facut foarte multi prieteni si pot spune ca am trecut cu bine si de acea faza. Editorul ziarului local insista sa imi ia un interviu, iar toti care ma cunosc sunt curiosi sa afle cum e Romania, cum e limba, cum ma simt aici. Sunt intr-o clasa cu 8 baieti, care se enerveaza ca ma descurc mai bine decat ei la cursuri. In rest, radem mereu unii de altii si ne ajutam in permanenta (mai ales ei pe mine, cu limba).Profesorii sunt de mare ajutor si ei, de aceea mi-am ales cursuri pe care nu credeam niciodata ca o sa le am: Rusa, Suedeza, Chitara, Finlandeza, Matematica (urasc Matematica, dar e destul de usoara aici chiar si pentru mine). Notele sunt mult mai mari decat ma asteptam: 9 la Germana, Suedeza, Engleza, 8 la Matematica, Rusa, Istorie. Acum la scoala suntem ca o mare familie, ne cunoastem cu totii si ne distram de minune. Si daca scoala nu ne ajunge, ne intalnim seara la Nuorisotalo, un loc unde tinerii se joaca si se distreaza.

Andreea Dascalu, Botosani

The Swiss language club from Montreux is a very good place to go. I have been in one of these camps this summer and it has been brilliant. The kids are very sociable and I made myself a lot of friends from Switzerland. The teachers were kind, young and they knew how to make the classes and the trips very pleasant. The hotel is near the lake, so I also went swimming. We had so much fun!
If I have the chance, I would go for sure again to such a summer camp in Montreux.

Madalina Mateescu, Bucuresti

My name is Mihai and I have been with IEC Romania for quite some time now. The journey started back in 2003 when, with the help of their Public High Schools Program, I went to the United States as an exchange student. That probably was one of the smartest choices I have ever made because it launched me further than anything into my education process. Thanks to the IEC University Placement Program, right now I am a master student studying Finance and International Business at Aarhus School of Business, one of the European top Business Schools, in Denmark. The city of Aarhus is the second biggest in the country, a city full of life and vibrancy, where student life is at its peak. Furthermore, the university offers different options accompanied by grants. For example, after the 1st two semesters, one has the option to go on exchange in numerous countries all over the world, or double-degree, where one can earn two master degrees in two years. The school offers also, through partnerships with different organizations, about 4.000 internships spread around the globe. Therefore, I think Aarhus is one of the best places to study and have fun in the same time.

Mihai Marinescu, Braila